Mysterieuze vogel

 

Omstreeks 350 voor Christus was het Aristoteles die ‘De Geitenmelker’ voor het eerst beschreef als een vogelsoort die op geiten zou afvliegen om de uier er van leeg te zuigen. Voor die tijd een niet zo een slechte waarneming als je bedenkt dat de Nachtzwaluw nachtvlinders en kevers eet en hoofdzakelijk actief is bij ochtend- en avondschemer. Hij zag de Nachtzwaluwen dus waarschijnlijk  jagen op de insecten tussen de grazende geiten in het landschap.

Zelfs vandaag is het erg moeilijk om de Nachtzwaluw waar te nemen. Deze vogel is zeer goed gecamoufleerd en vertrouwt hier volledig op. Overdag kan je op enkele meters van hen staan zonder het te beseffen. Wanneer de avond valt, worden Nachtzwaluwen actief. De mannetjes laten dan een indrukwekkend metaalachtig geratel over de open plekken in het bos galmen. Met enkele ‘kwiekjes’ verdwijnen zij daarna al vlug in de duisternis, opnieuw hun verborgen leefwereld in.

Veel vogelsoorten leven overdag waardoor hun gedrag van makkelijker waargenomen kan worden. Dit is niet het geval bij de Nachtzwaluw. Daarom blijven er vandaag nog vele vragen onbeantwoord over deze geheimzinnig vogelsoort. Waar broeden en slapen zij? Waar gaan zij voedsel zoeken, wat eten ze precies...? Welke terreinen hebben zij nodig om te overleven, hoe groot is hun leefgebied...? Dit zijn vragen die moeilijk te beantwoorden zijn wanneer 'normale monitoringstechnieken' gebruikt worden. Om deze leefwereld te ontdekken gebruiken we in dit onderzoek ‘radiotelemetrie’.

 

Natuurlijk kan een getraind oog de Nachtzwaluwen soms ook overdag waarnemen.

 

Kan jij hen vinden? Zoek en vind de Nachtzwaluw hier!